Nyers ételek

 

Ha van veteményes kerted, akkor termeld meg magad, amit lehet.
Ne felejtds el, hogy amit megeszel/megiszol  (és meg is emésztesz), azzá válsz
Ha szeretnél változatosan étkezni, és megvásárolod az első, magyarul megjelent nyers-vegán receptkönyvet: " Élő ételfinomságok receptkönyve"  (Angela Stokes) - 2008-ban adtam ki.
vagy Victoria B
outenko A nyers étel csodája c. könyvét (2007-ben adtam ki, hamarosan új kiadása készül), számos ízletes nyers receptet találsz ezekben a könyvekben. Én itt csak néhány kedvencemet osztom meg veled.
Reggeli
Reggelire ehetsz friss gyümölcsöt, vagy készíthetsz zöld turmixot (én ezt szoktam), vagy chia pudingot, amely megadja neked azt az energiát, ami a napod indulásához szükséges. Íme néhány variáció a zöld turmix italra:

Jól turmixold össze a hozzávalókat:
2 maréknyi spenót levél
4 alma
fél citrom v. zöld citrom héjastól
1 banán
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix

2 csészényi ehető gyomnövény:
pl. pitypang levél, vagy tyúkhúr, vagy útilapu
1 csészényi petrezselyem
1 érett banán
1 alma
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix

6 õszibarack (mag nélkül)
2 maréknyi spenót level
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix 


5 levél leveles kel
fél csokor menta levél
4 érett körte
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix
Ebéd:
Délben elkészítheted kedvenc salátádat
 
és hozzá fogyaszthatsz élõ kenyeret, vagy krékert. Két kedvenc élő kenyér receptjét itt találod:

Lenmagos-brazil diós kenyér
Hozzávalók:
3 csésze őrölt lenmag
1 csésze õrölt brazil dió
1 reszelt alma
1 csésze mazsola (elhagyható)
1,5 tk tengeri só
6 ek útifûmag por
2 ek olívaolaj
kevés víz
Őröld meg a lenmagot e többi hozzávalótól elkülönítve egy turmixgépben. Tedd a brazil diót az aprítóba, add hozzá az őrölt lenmagot és a többi hozzávalót, a víz és az útifűmag por kivételével. Aprítsd fel a hozzávalókat, közben adagoljunk annyi vizet, hogy egy ragadós, de nem vizes tésztát kapj. Gyúrj belőle egy veknit
, és vágd fel kb. fél centis szeletekre. Tedd a szeleteket az aszaló tálcájára, és aszaljuk 45 fok
hemes/advanced/langs/en.js" type="text/javascript"> on 1-2 órát, vagy tegyük a gázsütő tepsijébe, és nyitott sütő ajtó mellett nagyon, nagyon alacsony hőfokon hevítsd.
10 szelet készül belőle, és kb. 2 hétig eltartható a hűtőben.
 
Kukoricás kenyér
Hozzávalók:
2 csõ friss kukorica
1 csésze beáztatott napraforgó mag
fél vöröshagyma, összevágva
1 evőkanál tisztított v
e;z
fél teáskanál tengeri só
Vágd le a kukorica szemeket a kukoricacsőről, és tedd bele az aprítóba, majd öntsd hozzá a többi hozzávalót és aprítsd, amíg sima állagú nem lesz. Tedd a masszát az aszaló tálcájára, és aszald, míg ropogós nem lesz. Kísérletezhetsz többféle ízesítéssel, pl. fokhagyma, paradicsom, chili, stb.
A kenyerekhez jól illik a pesto is, amit rákenhetsz a kenyérre. Nagyon finom!!!

Nyers pesto
Hozzávalók:
1 nagy csomó friss bazsalikom
3 csésze brazil dió
3 csésze fenyõmag
1 gerezd fokhagyma
kevés citromlé
a turmixolás könnyítésére kevés olívaolaj
tengeri só - ízesítésre
Dolgozd össze a hozzávalókat krémes állagúra a konyhai robotgépben. Adhatsz hozzá több citromlevet, vagy olívaolajat, ha túlságosan száraz. Kenyérfélével (sós keksszel ) tálaljuk. Hat személyre elegendõ adag.

Vacsora:
Vacsorára ehetsz egy újabb salátát vagy egy finom nyers levest.
Élõ levesek:
Paradicsom krémleves
Hozz
ute;valók:
4 nagy paradicsom
1 avokadó
1 evõkanál olajban áztatott, apróra vágott fokhagyma/hagyma keverék
1 csésze friss bazsalikom
1 teáskanál tengeri só
1 evõkanál olí
vaolaj
v
cute;z vagy magból sajtolt tej a hígításhoz
Turmixold össze a hozzávalókat. Ha szeretnéd, felmelegítheted max. 40 fokosra, ha az ujjadnak nem túl meleg, akkor az enzimek is megmaradnak.

Élő kukorica leves
Hozzávalók:
3 csésze friss kukorica
1 csésze avokadó
1 tk fokhagyma
1 csésze vöröshagyma
1 csésze zellerszár
1 tk gyömbér (elhagyható)
1 tk tengeri só
1 tk csili paprika
1 tk fekete bors (elhagyható)
2 tk koriander levél
1 csésze piros kaliforniai paprika
2 1 csésze tisztított víz
Vágd le a kukorica szemeket a kukoricacsőről egy éles késsel. Vágd fel a hagymát és a zellerszárat, hámozzuk meg és vágd össze a friss gyömbért és fokhagymát, magozd ki a chilit és vágd össze, vágd össze a koriander levelet és aprítsd fel a piros kaliforniai paprikát.
Helyezd a 2 csésze kukoricát a turmixgépbe (egy csészét hagyjunk meg díszítésre). Add hozzá a többi hozzávalót, a koriander levél és a piros paprika kivételével. Turmixold össze simára. Felmelegítheted, de ne legyen 40 foknál melegebb, és így tálaljuk. Öntsd bele leveses tálakba és mindegyikbe szórd kukorica szemeket, koriander levelet és piros paprika darabokat.
Négy személyre elegendõ adag.
Ha szereted a csokoládét, örülni fogsz ennek a finom nyers csoki receptnek. De elõtte még néhány szó:

A nyers kakaóról...
Lehet, hogy meg fogsz lepõdni rajta, de nyers kakaó valójában egy egészséges szuperétel, elsőszámú magnézium forrás, melynek jótékony hatását számos tudományos kutatás alátámasztja.
Ízét annak a több mint 300 vegyületnek köszönhetjük, melyet a kakaóban kimutattak.
Néhány ezek közül:
Anandamid - boldogság vegyület  - IGEN!!:-))
Arginin - a természet Viagrája
Dopamin - neurotranszmitter
Epikatechin - antioxidáns
Feniletilamin -"szerelemhormon"
Hisztamin
Magnézium
Szerotonin - stressz csökkentõ neurotranszmitter
Triptofán - antidepresszáns aminosav
Polifenol - antioxidáns 

                                                  
2007 Karácsonyán, Brightonban (UK) csokis hangulatban Shazzinél (www.detoxyourworld.com)    
A nyers kakaóból készült csokoládé ízletes, friss, tiszta és ráadásul egészséges, különösen akkor, ha sztíviával édesítjük.
(A legújabb kutatások szerint az agavé szirup hatása ugyanaz mint az édesített üdítőitalokban használt kukorica szirupé, mely magas fruktóz tartalmú, ezért nem ajánlott azoknak, akiknek cukoranyagcsere problémájuk van)
A fõzött (pörkölt kakaóbabból készült) csokoládé és a nyers kakaóbabból készült csokoládé között egyszerű a különbség:A nyers csokoládé olyan csokoládé, amely tele van életenergiával. A fõzött csokoládéból hiányzik ez az energia, mert a kakaóbabot megpörkölik - hogy növeljék az eltarthatóságát -, és a hevítés közben a kakaóbab elveszíti a tápanyagtartalmát és az életenergiát.
A kakaó Isteni eledel! (Theobroma Cacao - az Istenek eledele) Az õsi mexikói indiánok nagyra becsülték frissítõ hatása miatt, használták a gyógyításban, sõt még fizetési eszköznek is.
Képzelj el egy olyan fizetési eszközt, amely ehetõ!!
Ha fizetésre már nem is használható, de finom ízét és jótékony hatását magad is kipróbálhatod, ha elkészíted saját nyers csokidat.
Íme egy nyers csoki recept, amelyet nyers karobbal is készíthetsz (ha nem szereted a mentát, ki is hagyhatod belõle):